Jak na.. Chleba!
Karanténa pokračuje a pečivo ve spíži pomalu dochází. Upečené rohlíky z minulého dílu děti snědli a nic nezbylo. Co dál? Co budeme dělat? Upečeme si chleba!
Protože jsme minule rohlíky zvládli na jedničku, přidáme něco složitějšího. Přeci jenom, pečení chleba chce už trochu času a především, trpělivost. Recept je ale maximálně jednoduchý. Bát se nemusíte.
Vystačíte s normálními kvasnicemi z "kostky" nebo i sušenými. Nic složitého. Pokud je nemáte, protože kvasnice začínají být nedostatkovým zbožím, můžete je od pondělí koupit vážené v pekárně u Jarolímků.
Jak na to?
Celá příprava bude trochu komplikovanější a delší než u rohlíků. Podle délky kynutí bude trvat přibližně 2,5 hodiny. Možná i déle. Kompletní postup najdete na videu, potřebné suroviny pak níže. Po upečení nezapomeňte dát chleba pomalu vystydnout, aby se nesrazil. Ochutnejte až po vychladnutí! Dobrou chuť přeje Petr Němeček a Petr Digrin :-)
- žitná mouka hladká, 200g
- pšeničná mouka hladká, 300g
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
1 polévková lžíce octa- 2/3 kostky kvasnic (25 - 30g)
- 1 kávová lžička krystal cukru
- 1 polévková lžíce soli
- 1 polévková lžíce kmínu (celý, při nejhorším mletý)
- 150ml vlažného mléka smíchaného se 150ml vlažné vody